Crohn-betegség receptek

A Crohn betegség egy manapság egyre szélesebb körben diagnosztizált betegség, mely sajnos gyógyíthatatlan. A betegség a bélrendszert érinti, ahol krónikus gyulladást okoz.

A pontos okai ismeretlenek, de a tünetek enyhítésében nagy szerepet játszik a diéta és a megfelelő étkezés, életmód.

crohn betegség receptek

A Crohn betegség tünetei és diagnosztizálása

Igen kellemetlen tünet együttesekkel járhat a betegség. Ilyen például a folyamatos hasmenés, alhasi görcsök, puffadás, gyengeség, fogyás, tályogok, sipolyok kialakulása… Ha ezek közül valamelyik tünetet, vagy tüneteket megfigyeljük magunkon, akkor mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni és egy alapos kivizsgálás alá vetni magunkat. Az szakember az anamnézis felvétele után valószínűleg labor és székletvizsgálatot javasol, mely nagyon sok problémát felfedhet, vagy akár egyértelműen kizárhat. Ha az értékek ezt alátámasztják, akkor további vizsgálatokkal próbálják a lehető legpontosabb diagnózist felállítani.

A gyógyulás kulcsa a diéta

A pontos, egyéni diagnózis nagyon fontos a kezelés megkezdéséhez, hiszen a gyógyszeres kezelés mellett a legfontosabb a megfelelő, személyre szabott diéta tartása. Ez nagyban megkönnyítheti a betegségben szenvedők életét, hiszen bizonyos ételcsoportok, alapanyagok elhagyásával jelentősen enyhülhetnek a Crohn-betegség okozta panaszaik. Ha tényleg egyéni igényeket kielégítő diétát szeretnénk magunknak, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy dietetikust, aki leleteink, gyógyszereink, anyagi lehetőségeink és ízlésünk szerint állítja össze a nekünk legmegfelelőbb étrendet.

Crohn diéta receptek

Általánosságban elmondható, hogy a diéta kerüli az alkoholt, a túl erős fűszerezést, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket és a magas rosttartalmat, hiszen ezek tovább ingerlik a gyulladt bélszakaszokat. Előnyben részesíti viszont a zsírszegény és a magas fehérjetartalmú ételeket. Mindenképpen minimum napi 3 liter folyadékot és napi többszöri kisebb étkezést javasol.

crohn diéta

A dietetikus szakember nem csak az összetevőket segít kiválasztanunk, hanem az elkészítési módokat is. (Például nem ajánlott a rántott dolgok fogyasztása, ellenben a párolással és a főzéssel. Valamint nem tesz jót a tejfölös habarás vagy a zsíros rántás alkalmazása sem.)

crohn beteg diéta alapanyagok

A fogyasztható ételek: alacsony rosttartalmú zöldségek (például brokkoli, padlizsán, cukkini, uborka, paradicsom, répa, saláta, tökfélék…), jó minőségű felvágottak, pékáru, sovány sajtok, túró, kefir, joghurt, tészta, köles, rizs, pászka, tojás, sovány húsok, gyümölcsök (alma, banán, birsalma, barack…), tea, víz, cukormentes gyümölcslevek, koffeinmentes kávé, kókuszzsír, olíva olaj, zöldfűszerek.

 

Diétás rakott krumpli

A legtöbb étel egy kis odafigyeléssel és gyakorlással átalakítható a diétát tartó személyeknek megfelelőre. Például a magyar konyhában közkedvelt rakott krumpli is. Elég néhány összetevőt kicserélni és máris bátran fogyaszthatják a Crohnban szenvedők is.

Hozzávalók: krumpli, virsli (kolbász helyett), főtt tojás, natúr joghurt (tejföl helyett), sovány sajt, só, bors, ételízesítő

Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd miután kihűlt lehúzzuk a héját és karikákra daraboljuk. Eközben a tojásokat is megfőzzük, pucoljuk és szintén karikázzuk. A jó minőségű virslit is felkarikázzuk. A joghurtot ízesítjük sóval, kevés borssal és ételízesítővel. Ezt a négy hozzávalót egy jénai tálba rétegezzük felváltva, majd a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőben a rakott krumplit összesütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Töltött tök recept

Hozzávalók: zsenge egész tök, sovány darált pulykahús, rizs, natúr joghurt, olíva olaj, só, bors, kapor

Elkészítés: A tököt előkészítjük, megmossuk, félbevágjuk, magjait kikanalazzuk. A pulykahúst kevés olajon megpirítjuk sóval, borssal, majd összekeverjük a majdnem készre főtt rizzsel. A tölteléket betöltjük a tökbe, meglocsoljuk a kaporral ízesített joghurttal. Sütőben addig sütjük, amíg a tök megpuhul.

töltött tök crohn betegeknek

A cikk megírásában segítségünkre volt a

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, Dohány u. 14, 1074
(30) 386 0332

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.