Fogszabályozás gyerekeknél – Ezeket érdemes tudni

A rendezetlenül álló fogak egy életen át problémát jelenthetnek, ezért nagyon fontos, hogy a fogszabályozás gyerekeknél kezdődjön. A gyermek fogszabályozás Budapest kedvelt klinikáján minden részletre kiterjedően elérhető. Korosztálytól függetlenül más és más problémákkal találkozik a szakember, így ennek megfelelően kerül kiválasztásra a szabályozás módszere. Kisgyermekkorban elsősorban a megelőzés kerül előtérbe, majd a vegyes fogazati időszakban már a fix készülékek is szóba kerülhetnek.

Első lépés: a rossz szokások elengedése

A rendezetlen fogsor gyakran visszavezethető rossz gyermekkori szokásokra. Az ujjszopás, a túl sokáig tartó cumizás éppen úgy hatással lehet a fogsor állapotára, mint az, ha a gyermek a száján át lélegzik. A fogak nyelvvel való lökdösése befolyásolhatja, hogy miként alakul majd a fogsor rendezettsége. Éppen ezért a fogszabályozás gyerekeknél kiemelt figyelmet érdemel. Ekkor olyan készüléket használ a szakember, amely tulajdonképpen kényelmetlenné teszi a cumizást és az ujjszopást.

A fogívek fogszabályozása gyerekeknél

Szintén a kisgyermekkorban kerülhet sor arra a fogszabályozásra, amely akkor válik szükségessé, ha a tejfog kiesik, vagy ki kell húzni. Ilyenkor ugyanis rés keletkezik, és ezt a helyet valamilyen módon fenn kell tartani a későbbi csontfog számára. A megfelelő készülék segítségével ez is gond nélkül megoldható.

gyermekkori fogszabályozás

A fogszabályozás gyerekeknél 12 éves kor alatt rendszerint a fogívekkel és a fogváltással összefüggő problémák miatt válik szükségessé. A szűk fogívek miatt egy-egy fog kizáródhat a sorból, torlódhatnak a fogak, de akár keresztharapással is társulhat mindez. Előfordulhat, hogy a felső fogak nagyon előre állnak, felül rések alakulnak ki a metszőfogak között, alul pedig torlódások figyelhetőek meg. A fogívek formázásával azok tágítása és a harapás javítása a cél. Ilyenkor a fogak belső és külső felszínére is felkerülhetnek a ragasztott elemek, a kezelési idő pedig körülbelül 9-18 hónapig tart.

Miért ilyen fontos a fogszabályozás gyerekeknél

A tejfogak megsüllyedése és a lelassult fogváltás esetén kiemelt jelentőséggel bír az egyéni szokások megváltoztatása. Mivel a gyermek légzése, alvásminősége, sőt, sok esetben testtartása is érintett a problémában, így az orrlégzésre való átszoktatás, a nyelésben részt vevő izmok tréningje és a testtartás javítása egyaránt szerepet játszanak az esztétikus fogazat kialakításában. A szakmai tréning megköveteli az otthoni gyakorlást is, és egyfajta életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy a ragasztott készülék meghozza a kívánt hatást. Akár kivehető készülékre is eshet a választás, de a kezelési idő legalább 18-22 hónapot igénybe vesz.

fogszabályozás gyerekeknél

Miért fontos a fogszabályozás gyerekeknél?

A gyermekkori fogszabályozás segítségével későbbi fogászati problémák előzhetőek meg. A torlódások, a megdőlt fogak nem csak esztétikai gondot jelentenek, hanem a fogtisztítást is igencsak megnehezítik. Ennek következménye pedig lerakódások, fogkő, fogágy-betegség és fogszuvasodás lehetnek. A gyermekkorban gyakran előforduló csúfolódásoknak is elejét lehet venni azzal, ha időben megtörténik a szükséges kezelés. A fogsorral való elégedettség nagymértékben hozzájárul a magabiztosság megteremtéséhez, ez pedig nélkülözhetetlen a későbbi munkahelyi és magánéleti sikerekhez.

Fontos a megfelelő szakember!

Gyermekkorban a fogorvoshoz és a kezelésekhez való hozzászokás a későbbi szájhigiénia szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Nagyon fontos tehát, hogy olyan klinika és szakember mellett tegyük el szülőként a voksot, ahol gyermekbarát környezet várja a kicsiket. Elég ugyanis csak egyetlen rossz élmény, és onnantól a fogorvos látogatás nem egyfajta tudatos, egészségorientált döntés lesz, hanem örök harc a gyermekkel.